Shake my cocktail

Op deze website vindt u de favoriete cocktails van mezelf.
Beter bekend als mama en papa’s favorieten!

INLEIDING COCKTAIL

“Don’t be silly, there’s always time for a cocktail, darling”

Een cocktail is mengsel van twee of meer (alcoholische) dranken.

Het gamma aan cocktails en mixdrankjes is enorm, ze bestaan in alle kleuren, met of zonder alcohol, met ijsblokjes, met vers fruit, met honing.

Veel gebruikte dranken zijn onder andere gin, wodka, rum, bourbon, apricot brandy, Cointreau, Pisang Ambon, amaretto, cachaça, curaçao, citroen- en sinaasappelsap, sodawater en grenadine.

Er is veel onderzoek gedaan naar de oorsprong van het woord "cocktail" maar de werkelijke oorsprong is nooit gevonden. De eerste keer dat het woord in druk opduikt is in "The Farmer's Cabinet" van 28 april 1803. Het woord werd voor het eerst omschreven op 13 mei 1806 in een editie van "Balance and Columbian Repository", een federalistische krant in Hudson, VS. Het woord Cock-tailed werd in de 18e

eeuw gebruikt om een niet-raszuiver renpaard mee aan te duiden. Hetzelfde woord bleek ook een goede naam voor een gemixt (en dus niet zuiver) drankje. Het gebruik van gemixte alcoholische dranken was echter al veel ouder. Zo stamt de Bloody Mary al van vlak na de dood van Mary Tudor. Pas ten tijde van de drooglegging werd de cocktail echt populair. Aangezien de illegaal gestookte jenever vaak niet smaakte, werd het al gauw de gewoonte om deze met allerlei ingrediënten te mixen. Onder invloed van de Tikicultuur ontstonden later de tropisch vormgegeven cocktails, zoals de Mai Tai, de Zombie en de Blue Hawaii.

Enkele klassieke cocktails met hun belangrijkste ingrediënten zijn: Bloody Mary (wodka, tomatensap, worcestersaus, peterseliezout, tabasco), Long Island Iced Tea (wodka, rum, tequilla en gin), Caipirinha (limoen), Martini (vermout met gin of wodka), Gin Fizz (gin) en Mojito (rum, limoen, munt en rietsuiker)

cocktail

COCKTAIL #1 MAI TAI

Papa's favoriete cocktail

cocktail
Ingrediënten

• IJsblokjes
• Witte Rum
• Bruine Rum
• Cointreau
• Suikersiroop
• Citroensap
• Verse Ananas
• Amaretto
• Munt

Bereiding

Het recept voor een Mai Tai cocktail is best wel ingewikkeld. Even doorzetten voor een echte klassieker die je je gasten met een gerust gevoel voor kunt zetten.

Neem allereerst een cocktailshaker en vul die met ijsblokjes. Voeg daarna anderhalf borrelglas witte rum en drie borrelglazen bruine rum aan toe. Vervolg de Mai Tai cocktail nu met een half borrelglas Amaretto en gelijke hoeveelheden citroensap (het liefst vers),

Cointreau en suikersiroop.

Maak de cocktail shaker dicht en shake de Mai Tai cocktail goed dooreen. Pak een longdrink-glas en schenk de cocktail door een strainer in het glas.

Afwerken & serveren

Voeg een schijfje ananas toe en garneer de cocktail daarnaast met blaadjes verse munt. Maak de Mai Tai tenslotte af met een tweetal kapotgeslagen ijsklontjes.

Algemene info over deze cocktail

De Mai Tai is een alcoholische cocktail die waarschijnlijk voor het eerst gemaakt werd in het Trader Vic restaurant in Oakland, Californië, Verenigde Staten. Dit was in het jaar 1944.

Naast deze claim is er ook de claim van iemand genaamd Don the Beachcomber (bijnaam). Deze beweert de cocktail het eerst gemaakt te hebben in 1933. Maitai is het Tahitiaanse woord voor 'goed'.

cocktail

COCKTAIL #2 GIN TONIC

Mama's favoriete cocktail

cocktail
Ingrediënten

• Gin
• Tonic
• Garnering naar keuze

Voorbereiding voor de perfecte gin tonic

Proef eerst welke tonic je het lekkerst vindt bij jouw favoriete gin. Daarna ga je de garnering uitzoeken, waarbij geldt: ‘less is more’. Voeg er niet te veel aan toe, maar probeer juist bepaalde smaken te versterken. En niet vergeten: lekker veel ijs!

Bereiding

Voor alle gin-tonics geldt dat 35 ml gin en 100 ml tonic (half flesje) wordt gebruikt, oftewel de verhouding 1:3.

Vul het glas tot aan de rand met ijsblokjes. Schenk dan de gin erbij, vervolgens de tonic en roer even door.

Afwerken & serveren

Wanneer de garnering een limoen/citroen/grapefruit

partje is, voeg deze dan eerst toe en schenk vervolgens de tonic erover uit.

Bij ‘droge garneringen’ zoals bijvoorbeeld jeneverbessen en kaneelstokjes voeg je de garnering als laatste toe.

Oorsprong van deze cocktail

In de achttiende eeuw werd de gin-tonic geïntroduceerd in het leger van de Britse Oost-Indische Compagnie in India. Jenever, het Hollandse drankje dat de Engelse soldaten gezond moest houden tijdens de oorlog, gaf wat extra moed. Engelse soldaten noem­den dit Dutch Courage en namen de drank mee terug naar huis. Daar raak­te het land geleidelijk aan verslingerd aan zijn eigen versie van dit distillaat, dat ze daar gin noemden. Het enige dat nog herinnert aan de Nederlandse voorloper is de jeneverbes. In tonic zit de stof kinine, welke een bewezen antistof is voor malaria. De Britse officieren verzachtten de bittere smaak van de kinine met een mengsel van water, suiker, limoen en gin. En de eerste gin-tonic was een feit.

cocktail

COCKTAIL #3 MOJITO

Mama's & papa's gezamelijke favoriete cocktail

cocktail
Ingrediënten

• 10 à 12 muntblaadjes
• Rum
• Sodawater
• 3 à 4 theelepels (riet)suiker
• IJsblokjes
• Takje munt

Bereiding

Vul het glas met de muntblaadjes, limoenstukjes en suiker. Stamp de muntblaadjes, limoenstukjes en suiker nu met de vijzel zodat de sappen van de muntblaadjes en limoenstukjes er goed uitkomen. Vul nu het glas tot halverwege met ijs. Giet nu de rum en sodawater in het glas. Goed roeren totdat alles goed is gemengd. Eventueel ijs toevoegen tot het glas bijna vol is.

Afwerken & serveren

Garneer het glas met een schijfje citroen dat je half insnijdt zodat het op de rand van het glas gestoken kan worden. Steek er de muddler, het rietje en het takje mint bij.

Algemene info over deze cocktail

De Mojito is een cocktail met rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt met veel ijs. Deze vindt, net als de meeste op rum gebaseerde cocktails, zijn oorsprong op Cuba. Mogelijk is het daar op de suikerplantages ontstaan. De Mojito was van origine bedoeld als medicijn. Tegenwoordig is de Mojito in het uitgaansleven vooral populair om zijn verfrissende smaak.

Over de herkomst van de naam bestaan verschillende theorieën. Mogelijk is de naam afgeleid van de mojosaus waar soms citroen door gemengd wordt. Ook kan de naam afgeleid zijn van het Spaanse woord mojado dat nat betekent.

De schrijver Ernest Hemingway stond erom bekend dol te zijn op deze cocktail. Hij dronk het vaak in de Cubaanse bar Bodeguita del medio. Hij schreef daar de volgende tekst op muur: My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita. Deze tekst is nog steeds, in zijn handschrift, op de muur van deze bar te lezen.

cocktail

HOW TO MAKE A MOJITO

Jamie Oliver's Drink Tube (bron: YouTube)

cocktail

FOTOGALERIJ DE FAVORIETEN

De 3 cocktails nog eens mooi op een rij

cocktail cocktail
cocktail cocktail
cocktail cocktail
cocktail cocktail
cocktail cocktail
cocktail